QUE PENSES SOBRE IMPACTE AMBIENTAL?

domingo, 31 de mayo de 2015

ELS IMPACTES SOBRE LA HIDROSFERA


Les accions humanes produeixen tres tipus d'impactes sobre la hidrosfera:

Canvis en les propietats de l'aigua, provocats per l'addició de substàncies contaminants, per la disminució de l'oxigen dissolt, per l'alteració de la temperatura de les masses d'aigua o per altres modificacions.
Canvis en la dinàmica de l'aigua, que alteren el cicle de l'aigua, la recàrrega dels aqüífers, els règims dels rius, els corrents oceànics o altres moviments de les masses d'aigua.
Canvis en la distribució de l'aigua, ja que es transvasa l'aigua d'unes conques fluvials a unes altres, els aqüífers s'esgoten, s'inunden zones extenses amb embassaments o es dessequen zones humides.







Els abocaments de petroli al mar produeixen un greu impacte sobre la hidrosfera i la biosfera.











Els canvis en les propietats de les masses d'aigua són el resultat de diversos tipus de contaminació o d'una explotació excessiva. Hi ha tres casos que es produeixen sovint sobre les aigües continentals: l'eutrofització, la salinització dels aqüífers i l'escalfament de masses d'aigua.

L’eutrofització
El terme eutrofització significa aportació de nutrients inorgànics, sobretot nitrats i fosfats. Aquestes substàncies, quan arriben a un riu, a un llac o a qualsevol altra massa d'aigua, fan que s'hi produeixi una gran proliferació d'algues i de plantes aquàtiques, i que l'aigua adquireixi un color verdós.

La gran quantitat d'organismes fotosintètics fa que també proliferin els animals herbívors que se n'alimenten. La respiració de tants éssers vius no tarda a consumir l'oxigen, fet que provoca la mort de tots els organismes, llevat dels bacteris anaerobis, que descomponen l'abundant matèria orgànica morta sense necessitat d'oxigen.

La descomposició bacteriana produeix sulfur d'hidrogen (H2S), que fa una olor de claveguera molt característica, alhora que l'abundància de matèria orgànica dóna un color negre a l'aigua.


La salinització dels aqüífers
A les zones costaneres, les aigües subterrànies que amaren les roques del subsòl solen consistir en una massa d'aigua dolça que es troba a sobre d'una altra massa d'aigua salada procedent del mar.

Quan s'extreu molta aigua dels pous, la massa d'aigua dolça es va reduint, i l'aigua salada puja per ocupar el lloc on hi havia l'aigua dolça. En molts casos comença a sortir aigua salabrosa dels pous, tal com passa en zones extenses del litoral mediterrani de la península Ibèrica.


L’escalfament de masses d’aigua
Moltes indústries utilitzen una gran quantitat d'aigua per refrigerar les calderes, els motors o altres equipaments. Per fer-ho, agafen l'aigua d'un riu i, un cop feta servir, la tornen al curs fluvial. L'aigua que es torna als rius no conté substàncies contaminants, però està més calenta que quan es va agafar.


L'aigua calenta conté menys oxigen dissolt, i això causa un greu impacte sobre la fauna perquè es redueix la quantitat d'oxigen disponible al seu hàbitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario